Heren3 door het oog van de naald.

Vooraf

Na een maand geen wedstrijd gespeeld te hebben is het vandaag weer zover. We reizen af naar Rijssen om het op te nemen in de strijd der degradanten. De missie is simpel. Willen we nog een wedstrijd winnen dit seizoen is vandaag de beste optie. Na 16 wedstrijden staan we met 6 punten op de 11e plaats. Hiermee staan we nog 3 punten boven Rivo Rijssen. Mochten we vandaag verliezen, dan is een andere nederlaag dan 3-2 er een die ons naar de laatste plek op de ranglijst verwijst. Verliezen we met 4-0 zal Rivo 2 punten voor komen te staan, en bij 3-1 komen we in punten gelijk. Rivo zal dan op basis van onderling resultaat en/of de resultaten in andere wedstrijden boven ons komen te staan.
Vanaf de voorjaarsvakantie verlopen de trainingen nogal stroef. Afgelopen maandag heeft de trainer hier wel een opmerking over gemaakt, en afgelopen woensdag ging het al wat beter, maar gerust kunnen we er niet op zijn.

1e set.

We beginnen goed, de eerste paar punten zijn voor ons, maar daarna komt Rivo opstomen. En dat doen ze goed. Het spel gaat redelijk op en neer. Rivo is wel de bovenliggende partij, maar we blijven redelijk bij. Soms met wat geluk pakken we een punt, soms met wat pech valt het kwartje net de andere kant op. Ergens halverwege de set loopt Rivo wat verder weg. Een time-out ten spijt weten we de setwinst niet te pakken. Terecht wint Rivo de set met 25-16.

2e set.

De trainer/coach verwijst naar de afgelopen trainingen, en legt een directe link met het vertoonde spel. Wedstrijden win/verlies je op de trainingen is ons al vaker voor gehouden, en de coach gelooft daar ook stellig in. Hij grijpt naar aanleiding van de 1e set dan ook logisch in. En voert een dubbele wissel door. Deze set verloopt al wat beter maar we komen er niet echt aan te pas. De spelverdeler zit vandaag absoluut niet in de wedstrijd, en dat gecombineerd met een mindere pass leidt uiteindelijk tot weer een setwinst voor Rivo. 25-20.

uiteraard is de coach niet tevreden.

3e set.

We zullen moeten knokken voor deze set, als we deze verliezen zakken we af naar de 12 plek, en om daar weg te komen zal niet meevallen. In de eerste wedstrijd stonden we er na de eerste 2 sets net zo voor, dus hoop is er wel, maar dan moet het wel snel beter gaan. De coach voert 1 wissel door, en geeft de spelverdeler te kennen het nog even aan te zien…. Daar staat tegenover dat we bijna traditioneel de 3e set het minste spel van de wedstrijd vertonen. Gelukkig voor ons kampt Rivo ook met dat probleem. We spelen bij tijd en wijle redelijk volleybal en komen voor. Deze voorsprong behouden tot de big-points. Bij de stand van 21-24 komt Rivo aan opslag, en scoort. De coach vraagt een time-out aan, in de hoop de opslag te breken en de laatste punt over de streep te trekken. Hij geeft aan rustig te blijven, en de laatste fout door Rivo te laten maken. Normaal gesproken wil het wel eens werken, maar vandaag niet. Sterker nog Rivo komt langszij. Met de stand 26-25 krijt de passen loper van Rivo een minder goede set up, die niet aangevallen kan worden. De gespeelde bal komt binnen bereik van onze mid over het net. Die de bal terug tikt in het achterveld. We staan gelijk. Rivo baalt stevig wij leven nog. In de rally die volgt weet Jasper nog net een bal van de grond te halen, maar die ketst weg naar het naastgelegen veld. Daan en Peter gaan er achteraan, onderweg over de bank springend, en weten de bal terug te brengen. Aanvallen zit er niet in. Rivo krijgt de mogelijkheid om een aanval op te bouwen. Die eindigt echter in een prikbal die goed door ons verwerkt wordt. Uit de ingehouden aanval van onze kant weet Rivo de bal bij de spelverdeler te brengen. Die kiest een moeilijke oplossing door de bal aan de diagonaal te gunnen, die echter vanuit stand moet aanvallen. De bal raakt de netrand, en het punt is voor ons. 26-27. Deze setpoint wordt wel verzilverd door een aanval, wederom in het net.

4e set.

Ook in deze set is het duidelijk wat de missie is, winnen… De spelverdeler wordt gewisseld, en ook op de buitenaanval wordt gewisseld. We beginnen voor vandaag echt bizar goed aan de wedstrijd, we komen zelfs op 3-10. Het lijkt erop dat Rivo het heeft opgegeven, maar niets is wat het lijkt….. Een time-out aan Rivo zijde doet wonderen en Rivo gooit de beuk er weer in. Ze komen gelijk en weten zelfs de leiding van ons over te nemen. Bij de stand van 24-21 serveert Rivo voor de wedstrijd. Deze opslag levert echter niet de winst op. De bal wordt nipt uit geslagen. Hierna slaat Twente 05 op. De bal lijkt uit te gaan, maar de libero neemt het risico niet, uit de aanval wordt niet gescoord, de bal beland net onder de netrand. 24-23. De volgende opslag is dicht op het lichaam van een van de spelers, de bal ketst weg, een duikende Rivo-speler ten spijt komen we op gelijke hoogte. Ook het volgende punt is voor ons na een schaarse midaanval van onze kant. En zo staan wij op setpoint. Na een spannende rally trekt Rivo weer aan het langste eind. 25-25. Uit de pass na de opslag probeert Jasper de bal door te tikken, via de vingers van het blok komt de bal terug. In een reflex frommelt Luuk de bal over het net. Dit was zo verrassend dat de verdediger met grote moeite de bal van de grond kan houden. De bal komt in het net en wordt gevist, maar ook op een dusdanige manier dat de libero de bal alleen nog kan raken. De bal ketst ruim langs de palen waar het net aan hangt. 25-26. Peter gebruikt de floater-opslag. De pass is minder de setup hoog genoeg maar niet in de buurt van het net. Uit stand slaat de speler. Net in of net uit? Peter trekt bewust de armen in, en de scheidsrechter ziet de bal, tot ontsteltenis en ongeloof van Rivo, uit. 25-27.

5e set.

Zou het dan toch gebeuren, net als in de eerste wedstrijd? We beginnen ronduit slecht aan deze set. Bij de stand van 7-3 is het de hoogste tijd voor een time-out. Die helpt we komen bij, bij 8-6 wisselen we van kant. Maar zoals wel vaker is het na de wissel van kant mis. De laatste set gaat naar Rivo met de stand 15-10. Eerlijk is eerlijk, het zou over de gehele wedstrijd gezien niet verdiend zijn als wij deze set nog hadden gepakt.

Concluderend

Vanuit Twente 05 perspectief was het geen beste wedstrijd. Het resultaat valt gelukkig nog mee. We hebben de 2 punten gepakt die we in ieder geval nodig hadden om Rivo achter ons te houden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Met name in de 4e set hebben we twee keer alle geluk gehad, de verkeerde opslag van Rivo, en direct daarna de libero die de bal wel speelt, anders had de ranglijst er wat anders uit gezien. Met nog 5 wedstrijden te gaan moeten we maar zien of de marge van 2 punten t.o.v. Rivo voldoende is om de 11e plek te behouden. Goed, beide ploegen zullen degraderen. De 11e of 12e plek maakt in dat opzicht niet veel uit, maar diep in je hart wil je liever niet als laatste eindigen….