Onmachtig heren 1 verliest van Apollo 8

16 februari 2014

De mannen van Heren 1 hebben zaterdag allereerst van zichzelf verloren, vervolgens van een gemotiveerd Apollo 8 en daarna van de arbitrage. We hebben de hele week getraind op een aangepaste tactiek, waarin snelheid en variatie de tegenstander moest verrassen. Wapens daarbij zijn de lengte van een Tom Slaghekke en het rendement van Lee Horsey.

De 1e set begon slecht. Op 12-5 had ik beide time-outs gebruikt. Daar waar we kansen hadden, werd de aanval of in het blok of onderin het net geslagen. De tactische variatie werd in zijn geheel niet gespeeld. Enerzijds om de we passend steeds verder onder druk kwamen, anderzijds omdat de afstemming tussen spelverdeling en aanval onvoldoende was. Kortom, we vielen terug op onze normale spel. We wisten dat we het dan moeilijk zouden krijgen. Het gevolg was een blamerend setverlies 25-14.

De 2e set was niet veel beter. Opnieuw een dramatische start, waarbij de beide time-outs verbruikt waren bij 12-5. Ook nu wisten we niet te scoren. Een vrije bal ging via de netrand en werd verdedigd. Er werden veel fouten gemaakt, zeker in de opslag. Opnieuw was het gevolg setverlies, dit keer met 25-16.

In de 3e set zijn we drie rotaties doorgedraaid. De ploeg van Harry Proost had het daar moeilijk mee. Voor het eerst haakten we aan. De pass begon te lopen. We scoorden meer, met name Youri Nijland viel goed in. We kwamen weliswaar iets achter. De opslagserie van Michiel van Staaveren zorgde voor veel druk op de pass opstelling van Apollo 8. Ditmaal bepaalde Twente’05 wat er gebeurde. Het gevolg was een 16-25 setwinst.

In de 4e set gekozen om terug te vallen op de eerdere tactiek. Tot 9-9 ging het gelijk op. Apollo 8 werd sterker. We hadden moeite om onder de druk vandaan te komen. Op dat moment gingen we de strijd aan met de arbitrage. Eenzijdige beslissingen werden afgewisseld met slechte communicatie tussen beide leidsmannen. Zo kon het gebeuren dat de 1ste floot voor de opslag, terwijl de 2de in het veld stond te praten met een speler. Twente’05 kon hier onvoldoende mee om gaan.
Mijn teleurstelling en dus ook frustratie was groot en leverde mij slechts een gele kaart op. De mannen uit Borne maakten dankbaar gebruik van deze niet te missen kans en wonnen ook deze set met 25-17.

Onze aandacht in de komende wedstrijden zal uitgaan naar het veel laten spelen en het weerbaar maken van jeugdspelers. Dat begint komende zaterdag in Nijmegen tegen VoCASA.

Henk Goor