Verslag van Jongens A (halve finale NOJK)

Afgelopen zaterdag hebben de jongens A van Twente ’05 de laatste acht bereikt van het Nederland Open Jeugd Kampioenschap. De afgelopen weken zag het daar, door blessures en andere redenen voor afwezigheid, echter niet naar uit.

Met de verstuikte enkels van Youri Nijland (H1), Ewout Oppers (H3) en Fabian Jazbek (JA), de kapotte knieën van Robin van der Meulen (H1) en Jorn de Lange (H2), Casper Kant die op vakantie was en spelverdeler Tiemen Huiting die het balgevoel miste was het in de voorbereiding naar de tussenronde vaak schipperen en aanpassen geblazen.

Vooral op het midden werd dit duidelijk, want met Wietse Wiering (H3) waren we toe aan onze vijfde middenman! Maar wonder boven wonder werden de spelers de afgelopen weken weer fit afgeleverd door de fysiotherapeuten en viel alles in de laatste week op z’n plek waardoor nog twee oefenwedstrijden, in de basisopstelling, gespeeld konden worden tegen het eerste en tweede selectieteam van Twente ’05.

Zaterdag werd vertrokken naar sporthal de Meerwaarde in Barneveld met 14 man: Tiemen Huiting, Robin van der Meulen, Lex Slaghekke, Youri Nijland, Jorn de Lange, Wietse Wiering, Sjors van der Meer, Job Faber, Wouter Doedens, Sander van den Bos en de geblesseerden Fabian Jazbek en Ewout Oppers. De coaching bestond uit assistent Thom Veenhof en trainer / coach Michiel van Staaveren.

De eerste wedstrijd begonnen we tegen Apollo uit Borne met de basisopstelling en kwamen eigenlijk nooit in de problemen. In de eerste en tweede set konden zowel Wouter als Job (beiden nog jongens B) hun speelminuten pakken. Uitslag: 2-0.

De tweede wedstrijd tegen Alterno Apeldoorn was een stuk lastiger. Na de kerstdagen hadden we nog tegen ze geoefend maar toen waren er een aantal spelers van ons niet bij en daarnaast speelde de tegenstander nu met een aantal dames in het team. Onderschatting sloop al snel in het team en vooral Daan Tijhuis liet aan de kant van Alterno zien dat hij niet voor niets in het tweede team van zijn club speelt. Uitslag: 1-1.

Van de wedstrijd rust konden we gebruik maken om de twee komende tegenstanders te bekijken: Sneek en Flamingo’s. De volgende wedstrijd tegen Sneek leek de lastigste te worden en bepalend voor de 1e plek in de poule. We kwamen goed uit de startblokken en behielden de voorsprong om de eerste set te winnen. Aan het begin van de tweede set sloeg Robin van der Meulen de bal op de duim van de blokkerende Sneek-spelverdeler die daardoor niet verder kon. Na enige commotie tussen Sneek-coach Arno van Solkema en beide scheidsrechters werd de diagonaalspeler ingezet als spelverdeler omdat er geen tweede spelverdeler aanwezig was. Gelukkig konden we doordrukken en wonnen ook de tweede set: 2-0.

In de laatste partij tegen Flamingo’s hadden we nu aan één set genoeg om als 1e in de poule te eindigen en de kruisfinales te ontlopen. Lang zag het er naar uit dat we dit in de eerste set zouden doen, maar na 23-21 en 24-23 voor gaven we het zelf uit handen door een reeks fouten en mochten we de 2e set weer op 0 beginnen. Deze keer was iedereen er met z’n kop gewoon bij en liepen we via een 15-5 tussenstand door naar een dikke setwinst en een 1-1 eindstand. Met twee verloren sets hadden we de minste sets tegen, waren eerste in de poule en mochten dus gaan douchen en op naar het restaurant met de grote M.

Nog even voor de statistieken: voor dit team is het de 6e keer dat ze bij de laatste acht  zitten, nooit eindigden ze lager dan 4e, het afgelopen jaar nog 2e en de meeste spelers zijn al meerdere keren kampioen van Nederland geweest. Het mag dan ook duidelijk zijn dat Twente ’05 jongens A op zaterdag 22 maart maar een doel voor ogen heeft!