VT2-Training avond 3

Vanavond VT2-training, de derde avond al weer. Ik heb er enorm veel zin, maar voel met snotterig en lamlendig. De griep heerst met strenge hand in ons land, en ik ben verwikkeld in een gevecht met deze heerser. Thermoshirt aan, thermobroek aan, sportkleren aan, trainingspak aan, sjaal om, muts op, winterjas aan, handschoenen aan… Als een Michelinmannetje stap ik op de fiets. Warm ingepakt, en vol verlangen om weer wat bij te schaven aan kennis en inzichten.

Aangekomen in de Vlierstraat blijkt dat ik niet de enige ben die worstelt met een grieperig gevoel. We zijn met drie cursisten, het begint een beetje te lijken op het liedje van de 10 kleine negertjes. Van de 3 aanwezigen zijn er twee niet geheel okselfris.

Henk van Goor is er niet minder enthousiast om. De vragen die er zijn beantwoord hij in alle rust. En daarna gaan we verder waar we gebleven waren.

Theorie

We beginnen met een filmpje waarin de taken van de trainer worden belicht. De taken zijn structureren, Stimuleren, Individueel aandacht geven en Overdragen van regie. Het gaat me iets te ver om dit allemaal hier verder toe te lichten. Maar het zijn zaken die, als je even logisch denkt nogal voor de hand liggen. Wel is het goed om deze latent aanwezige kennis weer eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. Voor de liefhebbers:

Aanval

Waar we inmiddels de Opslag, de onderhandse techniek en bovenhandse techniek hebben behandeld gaan we dus verder met de Aanval en het blok. Voor mij is met name het stuk aanval interessant. In de tijd dat ik zelf nog actief volleybalde ben ik uit nood gebombardeerd tot spelverdeler, of eigenlijk beter set-upper. Aanvallen kon ik domweg niet, en een bal hoog naar de zijkanten spelen ging me wel aardig af. Pas jaren later kwam ik tot inzicht dat deze noodgreep niet geheel logisch was. Maar goed, nu gaat het om de aanval. Weer die “discussie” waar begin je met het aanleren van de aanval? Leer je ze eerst de beweging, leer je de timing, leer je de aanloop aan? Waar moet je als trainer op letten bij de aanloop? Kortom weer veel informatie die over ons werd uitgestort, en daarna was het tiid om er zelf mee aan de slag te gaan.

Aanval praktijk

Eerst de aanloop maar oefenen. Klinkt lekker simpel, een aantal passen een sprong en een slagbeweging. Maar wat valt dat in de praktijk nog tegen voor de niet-aanvallers onder ons. Volgende stap is dat Henk ons de bal aangooit en wij de aanloop en slag dus ook gaan afmaken met een klap tegen de bal. Enorm mijn best doende ga ik klaar staan voor de aanval, keurig buiten de lijn, en klaar om te vertrekken. “Waar ik mee bezig was?” Hoorde ik dat goed die vraag? Nou ik maak me klaar voor de aanloop… Henk legde geduldig uit dat ik niet zo’n eind weg hoefde te gaan staan, oefenen met de aanloop kan ook dichter bij de persoon die bal aanspeelt. Hoewel ik eerste instantie alles zich verzette, ik ben geen aanvaller, laat staan een midaanvaller…. Maar de afgelopen weken had Henk geen flauwekul verkocht, dus wat hij zegt zal ook nu wel hout snijden. Zo werkte we alle facetten van de aanval (zo uit mijn hoofd een stuk of 8) allemaal af.

Blokkeren

Tja, wat moet je van blokkeren zeggen. Het is eigenlijk een ietwat ondergesneeuwd kindje in het volleybal. Niet het meest opwindende onderdeel van het spel. Natuurlijk een killing-blok is mooi om te zetten en uit te voeren, maar liever rammen we de bal snoeihard naar de grond. Waar het dus in het spel al niet het meest boeiende onderwerp is, is het in de training misschien zelfs wel een oersaai onderwerp. En toch…. We krijgen als trainers in opleiding een stuk of wat dingen mee waar we op moeten letten bij het blokkeren. Stand van de voeten, waar houdt je de handen voor tijdens en na het blok? Kortom genoeg dingen om op te letten.

Blokkeren praktijk

Een simpel voorbeeldje. Waar ik, en met mij gelukkig ook nog andere trainers, genoegen nemen dat spelers tegenover elkaar staan en een bloksprong maken waarbij de handen boven het net elkaar moeten raken kregen we van Henk een andere tip. En zoals gebruikelijk, die tip sneed hout. Waarom de handen boven het net tegen elkaar aan drukken? Leer je daarmee dat de handen over het net moeten met het blokkeren. Houdt de handen verder uit elkaar en zorg dat ze over het net komen, de rechterhand (of zo je wil links) tussen de handen van de persoon die tegenover je staat.  Simpel, ja misschien wel, maar kom er maar op.

Nog zo’n simpele tip? Hang het net gewoon niet te hoog, en desnoods scheef zodat ieder op eigen lengte de bedoeling kan oefenen.

Terugblik avond 3

Voor mij als oud-spelverdeler ging er een wereld open deze avond van de vt2-training. In het blok dat over aanvallen ging, niet dat ik nu ineens er serieus over denk om aanvaller te gaan worden, welnee…. Wel heb ik een aantal handvatten om met mijn team mee aan de slag te gaan als het om aanvallen gaat in een van de komende blokken.
Van het blokkeren neem ik behalve de punten die bij het blokkeren horen mee dat je het ook niet moeilijker moet maken als het is. Waarom altijd het net op de juiste hoogte hangen tijdens het oefenen? Waarom het net altijd recht hangen?

Met een tas vol bruikbare tips en aandachtspunten keerde ik na de derde avond VT2-training wederom huiswaarts.

Hoewel het gevecht met de griep nog niet over is, deze avond heb ik gewonnen….