VT2-Training avond 4 (slot)

14 maart 2018

Al weer het laatste verslag vanuit de cursisten. Niet omdat het geen voldoening geeft om te schrijven over de VT2 training. Integendeel. Met veel plezier heb ik de afgelopen trainingsavonden een zo goed mogelijk beeld proberen te schetsen over het wel en wee van de cursisten. Maar gewoon het laatste verslag omdat het de laatste trainingsavond betreft. Na deze avond rest ons alleen nog de meesterproef.

Om het geleerde in praktijk te brengen was deze avond het team JA2 aanwezig om door de trainers in opleiding onder handen genomen te worden. Van dit team waren uiteindelijk 6 spelers aanwezig, zoals door de trainer een dag voor de training was aangegeven. De trainersgroep was compleet en begon rond 19.00 uur. De jongens van JA2 zouden een half uurtje later verschijnen, en tot 21.00 uur blijven.

Zoals gebruikelijk werd er ruimte gegeven om even terug te blikken op de voorgaande avond. Er werd nog een klein stukje theorie behandeld rondom het organiseren en communiceren. Daarna was het de hoogste tijd om met de spelers aan de slag te gaan. De bedoeling was dat een van de trainers in opleiding een minuut of 10 een oefening zou doen met de groep. Daarna zoud de oefening besproken worden. Tijdens die bespreking was er voor de spelers ruimte voor een drinkpauze of anderszins even zelf aan de slag te gaan.

De warming up

Zoals te doen gebruikelijk begonnen de jongens met de warming up. De gewoonlijke loopoefeningen, rekken en strekken en daarna inspelen in een partij vorm die al spelend werd opgebouwd. Na een minuut of 10 werd dit onderdeel van de training door de trainers geëvalueerd. De bedoeling van de evaluatie was elkaar van tips te voorzien hoe het nog beter zou kunnen verlopen.

Kern 1 Blokkeren

Hierna was aan de tweede trainer de beurt om de training te vervolgen. De opdracht was om in kern 1 het blokkeren te behandelen.  In kern 2 zou dan de verdediging aan bod komen. De spelers deden wat er van hen verlangd werd. De trainer van dienst gaf waar nodig een aanwijzing om de oefening goed uit gevoerd te krijgen. Wel was deze oefening behoorlijk intensief vanwege de vele bloksprongen die gemaakt moesten worden.

Tijdens de evaluatie van dit blok werden de spelers meer betrokken. Nadruk werd daarbij gelegd op de stand van de voeten (vooruit en haaks op het net) en het verplaatsen bij het aansluiten. Al met ook voor zowel de trainers als de spelers een leerzame exercitie.

Kern 2 verdedigen

Omdat het eerste deel van de avond aan de intensieve kant was gingen we na een redelijk uitgebreide evaluatie van de blokkering verder met de 2e kern van de avond, de verdediging. Het werd tijdens de oefening en de bespreking daarvan duidelijk dat passen en verdedigen niet hetzelfde is. Het is wel heel verleidelijk om beiden op de grote hoop te gooien. Ook deze oefening werd met de hele groep geëvalueerd. Tijdens de evaluatie kwamen nog een aantal interessante aandachtspunten naar voren voor zowel de trainers als de spelers.

Nadat de jongens van JA2 hartelijk bedankt werden voor hun aanwezigheid en inzet mochten zij rond 21.00 uur de training als afgelopen beschouwen en weer huiswaarts keren. De trainers in opleiding gingen nog ongeveer een half uur door om daarna af te sluiten.

Het enige wat nu nog rest is de ultieme training voor te bereiden. Dan de meesterproef, of Proeve van Bekwaamheid af  leggen. Hiervoor moet links en rechts nog wel een en ander afgesproken en geregeld worden. Het eind van een boeiend traject is in zicht gekomen.

Terugblik

Wanneer ik terug kijk op de afgelopen avonden denk ik dat ik enorm veel informatie over me heen gestort heb gekregen. Soms teveel om het op de avond zelf allemaal te kunnen verwerken. Gelukkig kregen we na elke avond de informatie per mail gestuurd. Hierdoor kon ik daarmee in mijn eigen tempo aan de slag om het een plekje te geven. Verder denk ik dat ik gedurende de training zelf anders tegen het trainingsvak aan ben gaan kijken.

De spelers van mijn team geven ook aan dat er inderdaad een en ander is veranderd sinds ik de training volg. En daarmee heb ik dan al een eerste doel bereikt. Een collega-trainer vertelde mij al eens “Je staat voor de groep, dus je bent al trainer”. Maar na het volgen van de VT2-training ben ik een trainer met een aantal handvatten om het beste uit de groep te halen. En daar is het natuurlijk allemaal om begonnen. Als trainer verwacht ik maximale inzet van mijn spelers, en het is niet meer als logisch dat mijn spelers ook van mij maximale inzet mogen verwachten.