Webton Twente overtuigend naar eerste zege in de A-League!

1 januari 1970

Na 22 nederlagen op rij was er dan eindelijk de eerste overwinning voor Webton Twente op het hoogste niveau. Tegen SSS uit Barneveld bleek een verre van compleet Twente de betere. Zonder Thijs, Bart, Elmar en Matthijs begon Twente in iedere set met een kleine achterstand, maar wist het dit keer op keer om te buigen om op een degelijke manier SSS op een 3-0 nederlaag te trakteren. Een meer dan terechte overwinning van een beter Webton Twente en daarmee een zeer welkome eerste overwinning! Komende donderdag is de tweede wedstrijd in de play-out in Barneveld.

Twentesport.com meldt:

Na 22 nederlagen op rij wint Webton Twente op overtuigende wijze

ENSCHEDE – Lange tijd was het een rampseizoen voor Webton Twente. De volleybalploeg uit Enschede debuteerde op het hoogste niveau, maar wist in de reguliere competitie en ook in de play-off rondes geen enkele wedstrijd te winnen. Vanavond lukte het de ploeg dan toch. In de laatste play-off ronde, om de zevende en achtste plaats, boekte de ploeg van trainer Brahim Abchir de eerste overwinning.

Aanvoerder Martijn Sytsma (foto) was opgelucht. ‘Dit is even wennen. We zijn heel blij hiermee. Ik had het heel naar gevonden als we alles hadden verloren. Ons spel was het hele seizoen in delen van wedstrijden goed, maar steeds verslapten we weer. Dat was vanavond alleen in het begin van de tweede set het geval. Nu bleven we wel rustig en kwamen we terug. Het was heel prettig spelen. Iedereen deed zijn taak goed’, aldus Sytsma.

‘We hebben aan het begin van het seizoen gezegd dat ons doel was om deze play-off ronde te winnen. Door omstandigheden degradeert er dit seizoen niemand en gaat het eigenlijk nergens meer om, voor ons is het heel belangrijk. Als je zoveel verliest en weinig progressie boekt, is het moeilijk om het geloof te houden. Het is heel mooi dat we nu winnen’, sprak Sytsma.

Sportintwente.nl meldt:

Echt historisch was het misschien niet, maar als men ooit, om welke reden dan ook, verwijst naar de eerste overwinning van Webton Twente in de A-League van het vaderlandse volleybal kan ik zeggen: “Ik heb het gezien, ik was er bij. En dat kunnen er niet zo heel veel me na zeggen, want de lege plekken op de tribune waren talrijk.”  Na een hele lange reeks van nederlagen, was er dan op paaszaterdag die bevrijdende zege. Die door teamleden en staf met een geweldig verdiende vreugde uitbarsting werd begroet.

“Eindelijk, eindelijk” werden al die trainingsuren, reisuren, praaturen, al die inspanningen beloond met een zege. En nog wel een  die mogelijkheden biedt om op de zevende plaats te finishen en zodoende het ‘virtuele’ degradatie gevaar op eigen kracht af te wenden. En het was dik verdiend. Met 25-23 en tweemaal 25-20 werd de winst binnengehaald. Nu was de foutenlast in de eindfase van elke set onder controle en deelden bijvoorbeeld Erik Boel en Martijn Sytsma de beslissende klappen aan het eind van de sets uit. (foto rechts: Brahim Abchir)

Passend hadden Ruben de Boer, Arjan Heupers en Libero Mark Ekelhof de zaakjes goed op orde, aanvallend was Erik Boel zeer goed bezig (16 punten) en blokkerend deden Martijn Sytsma met vijf en Pim Heurman met vier punten een stevige bijdrage aan het totaal. Alleen serverend liep de balans in de min als we aces (6) tegen foutserves (12) afzetten. Maar BMC / SSS deed dat met 4 om 14 nog stukken slechter. Ook blokkerend bleven ze achter en uit de aanval scoorden ze minder. Dus op al die onderdelen was de Webton ploeg in het voordeel.

Dat dat niet vanzelf ging is logisch. De ploeg van Brahim Abchir knokte dat het een lieve lust was en menig reeds verloren gewaand punt werd gered, sterker in eigen voordeel omgebogen. Het ging tegen elkaar op in de 1ste set. Om beurten scoren bracht de team op 20-21. Erik Boel bracht met twee scores de Webton ploeg aan de leiding. Bart van Gaanderen ging technisch in de fout en de 24-21 opende perspectief voor succes. Johan Oosting kwam aan Barneveldse zijde in het veld en liet meteen zien dat hij er was. Met ‘in de brievenbus’ zorgde hij voor 24-22, met een ace voor 24-23 en een foutserve van zijn hand besliste de set in het voordeel van de Enschedeers.

Een achterstand van 2-5 in de 2de set werd met twee aces door Erik Boel en een door Pim Heurman (foto rechts)  uit volle macht verzilverde afgedwaalde pass van BMC / SSS ongedaan gemaakt. Een 10-8 stand  werd 12-11, waarna de scoringsdrift bij Webton Twente wegebde. Nummer 12 was een mislukte smash van Marijn Sytsma, die gewoon ergens neerplofte waar niemand hem had verwacht. Toen werd de thuisploeg afhankelijk van BMC / SSS scores. Arjan Heupers pakte met 18-14, een ace, de draad weer op en nadat er heel lang over wel/niet netfout was gestecheld bij 18-16, knalde Ruben de Boer dwars door het blok raak. 19-16. Vanaf 21-18 kreeg eerst Martijn Sytsma met twee blokpunten het publiek van de banken en zorgde Erik Boel voor de finishing touch door de vijfentwintig vol te maken. 2-0 voor en gezien het spel volop kans op meer.

Hoegenaamd geen verschil was er  in de 3de set. Paul van Roomen, Johan Oosting en Bram van Slooten waren productief voor de gasten, terwijl Pim Heurman met vier blokpunten tot 10-10 menig BMC / SSS aanvaller tot vertwijfeling bracht. En als hij dat niet deed dan sloeg Erik Boel de vertwijfeling er wel in bij de gasten uit Barneveld. Ook hij had de teller al op vier staan bij 10-10. Over en weer uitdelen en incasseren resulteerde in 19-17 toen eigenlijk BMC / SSS aan de beurt was om er 18-18 van te maken, maar die kans aan zich voorbij liet gaan.

En toen kwamen de ‘Moments of glory’ van ‘Man of the Match’ Martijn Sytsma (foto links). Punt 20, 21 en 22 waren klappen waar het Enschedese publiek het warm van kreeg, terwijl juist de Barneveldse aanhang de koude rillingen over de rug liepen, bij de gedachte aan de gevolgen ervan. Erik Boel, zorgde vanaf positie twee voor de nummers 23 en 24. BMC / SSS hield de eer echter aan zich zelf om de ‘eer’ op te eisen het eerste team te zijn dat in seizoen 2009 / 2010, na zo’n 22 wedstrijden, door Webton Twente naar een nederlaag te worden gespeeld. Met 25-20 was het over en uit. “Eindelijk en hoe” 3-0 was duidelijk en de beloning voor altijd “blijven doorgaan.”