Volleybalvereniging Twente ’05 komt voort uit vele fusies tussen volleybalverenigingen en is daarom ook zo groot geworden. De grootste fusie was in 1994 tussen Spirit Actief (1967) en Vredestein Ichthus Combinatie (1984), waar de naam Savico uit voortvloeit. Beide verenigingen presteerden voor die tijd naar behoren. Binnen de mogelijkheden van de individuele clubs was het uiterste bereikt. Daarom besloten ze hun krachten te bundelen. Enschede moest weer een vereniging krijgen die meetelt! Een die paste bij een stad met 160.000 inwoners...


Spirit Actief

Spirit en Actief waren in het verleden ook beide zelfstandige verenigingen en sloegen in 1967 de handen ineen. Vooral het damesvolleybal manifesteerde zich onder deze naam als topvereniging in Twente. Het hoogtepunt was de eerste divisie.
Spirit heette voorheen DTS, wat stond voor Dames Team Stadhuis. Sporthallen waren er toen nog niet. Destijds werd getraind in de gymnastiekzaal van de Pathmosschool, een veel te kleine zaal. Verder beschikte de hele groep toen slechts over één à twee ballen en werden competitiewedstrijden gespeeld op trainingstijden.
Bij Actief begon erelid Dick Bos zijn lange carrière als volleybaltrainer en -coach. Hij stapte als 22-jarig knaapje de gymnastiekzaal binnen om de in die tijd erg bekende Piet Schulenberg op te volgen.

 

Vredestein Ichthus Combinatie

Vredestein Ichthus Combinatie ontstond in 1984 uit EVV en het Ichthus College. EVV was eerst onderdeel van de personeelsvereniging van de Enschedese bandenfabrikant Vredestein. In de zeventiger jaren speelden de dames van EVV in de eredivisie en de heren in de eerste divisie.
Echter, eind jaren zeventig trof de economische recessie de bandenproducent. Hierdoor besloot Vredestein de financiële steun aan de vereniging af te bouwen. De eerste teams werden teruggetrokken en de volleybalvereniging ging verder op regionaal niveau. Pas in 1989 kwam het eerste herenteam opnieuw in de nationale competitie.
De vereniging Ichthus College kwam in 1980 voort uit de gelijknamige school. Een aantal enthousiaste docenten bouwden voortdurend op constructieve manier aan sterke schoolteams. Jaren achtereen werden deze schoolteams kampioen in verschillende categorieën bij de nationale schoolkampioenschappen. Om de jeugd ook in de reguliere competitie mee te kunnen laten spelen werd de volleybalvereniging opgericht.


Savico

Met de fusie tussen Spirit Actief en Vredestein Ichthus Combinatie ontstond in 1994 een vereniging van maar liefst zeshonderd leden. In oktober 1995 werd een nieuwe tak van sport toegevoegd: zitvolleybal. In 1999 wonnen de zitvolleyballers de finale van het Europees Kampioenschap zitvolleybal voor landskampioenen.
In 1997 ging Savico een samenwerkingsverband aan met het Speciaal Onderwijs en de gemeente om ook plaats te kunnen bieden aan verstandelijk gehandicapten, zogenoemde G-volleyballers. In datzelfde jaar ontving Savico de `Vrijwilligersprijs” van de gemeente Enschede, vanwege het actieve vrijwilligersbeleid.


Twente ’05

In 2005 werd besloten om een nieuwe vereniging op te richten die geconcentreerd was op herenvolleybal op topniveau. Savico leverde een tweede divisie team en een promotieklasse team. Daarnaast leverde Pollux uit Oldenzaal een eerste divisie team. Zo was Twente ’05 geboren.

In dat jaar is Twente ’05 een vereniging van meer dan 450 leden met mogelijkheden voor iedereen. Met het eerste herenteam in de eerste divisie, het eerste damesteam in de derde divisie, een zitvolleybalteam dat op hoog niveau meedraait en veelbelovende jeugdspelers is Twente ’05 een vereniging van formaat geworden. Eentje die meetelt.

Sinds de oprichting van Twente ’05 hebben zich vele ontwikkelingen voorgedaan. Het eerste herenteam heeft zelfs gespeeld in de A-League, wat nu weer Eredivisie heet. Mede als gevolg van de vermindering van de financiële mogelijkheden, heeft het team een stapje terug moeten zetten. Inmiddels is een samenwerkingsverband ontstaan met de Volleybalvereniging Webton Hengelo. Heren 1 en 2 zijn met ingang van het seizoen 2014-2015 overgedragen aan de Stichting Webton Topvolleybal.

Helaas moest ook gestopt worden met het zitvolleybalteam, omdat er onvoldoende spelers in de regio beschikbaar waren en de kosten van de competitie niet meer op te brengen waren.
In de loop van het seizoen 2018-2019 kwam de zustervereniging Vosta in de problemen. Aan het eind van dat seizoen is Vosta opgeheven en zijn de teams overgegaan naar Twente ’05 en VIPS Bardot. Twente ’05 is daardoor fors uitgebreid, met 2 seniorenteams, 6 jeugdteams en een aardig aantal mini’s.

Het aantal leden – inclusief verenigingsleden – komt nu uit op ongeveer 350.