Op zaterdag 27 augustus organiseert Twente’05 Beach een “King of Twente’05 Beach”-toernooi. Een dynamisch toernooi gebaseerd op het “game like” spel King of The Court.
Iedereen die zin heeft om hieraan mee te doen kan zich hiervoor aanmelden. Dit toernooi is ook open voor teams en speelsters/spelers van andere Enschedese verenigingen.
Waar
Op de beachvelden van Twente '05 aan de Tiemeister 9A, achter het aquadrome.
Hoe
King of The Beach kan met verschillende teamgroottes gespeeld worden. In deze competitie bestaan de poules uit 9 teams verdeeld over 3 velden waarbij de teams uit maximaal 2 of 3 personen bestaan. Iedere ronde bestaat uit +/- 20 min. Na iedere ronde is er 5 minuten pauze en gaat het team verder totdat je uiteindelijk tegen alle 9 teams gespeeld hebt. De teams tellen zelf het aantal punten dat ze maken en geven dat door aan het wedstrijdsecretariaat, waarbij de andere teams op het veld akkoord geven.
Nadat de teams allemaal tegen elkaar egspeeld hebben is er nog een finale ronde waarbij de op punten nummer 1, 2 en 3 tegen elkaar spelen, de nummers 4, 5 en 6 tegen elkaar spelen en de nummers 7, 8 en 9 tegen elkaar spelen.
Voor senioren, A- en B-jeugd wordt er gespeeld in teams van 2 personen en bij mini (niveau 5 en hoger en C-jeugd) mag er ook gespeeld worden in teams van 3 personen. Maximaal kunnen er 27 teams meedoen.
Er wordt gespeeld conform de beachvolleybal regels, dus met hard contact en blok is een keer spelen. Zie de spelregels hieronder.
Inschrijven
(25 augustus) Die inschrijving is gesloten.
Via speelster/speler 1 wordt gecommuniceerd, deze ontvangt de bevestiging van de aanmelding en poule-indelingen en tijdschema.
Wij hebben er zin in!
Twente '05 Beach.
Spelregels:
Teams:
Er wordt gespeeld (afhankelijk van de aanmelding) met poules bestaande uit 9 teams van 2/3 personen, waarbij er steeds 3 teams op een veld staan.
Bij King of the Beach is de ene zijde de King (de zijde naar de ballenvanger). Alleen aan deze zijde kun je punten maken. The Beach zijde heeft altijd de opslag. Raakt de bal de grond, wordt uitgeslagen of foutieve opslag dan verlaat het team welke op dat moment de fout maakt het veld en komt er een nieuw team in het spel.
Beach slaat op, King maakt fout, King er af, Beach naar de King site en een ander team op de Beach zijde, deze heeft de opslag. Fout aan de Beach zijde dan krijgt de King een punt en komt er op de Beach zijde een nieuw team. Dit alles in een snel tempo. De allereerste punt levert geen punt op voor het team dat start aan de King.
Puntentelling:
De teams tellen zelf het aantal punten dat ze maken en geven dat door aan het wedstrijdsecretariaat, waarbij de andere teams op het veld akkoord geven.
Spelregels:
Verder wordt er gespeeld volgens de NeVoBo-beachvolleybalregels. Contact met de voet is dus toegestaan.
Voetfouten:
Er is geen middenlijn! Je mag in het veld van de tegenpartij komen, mits de tegenstander op de daardoor niet direct of indirect wordt gehinderd.
Opslag:
Er mag vanachter de gehele achterlijn geserveerd worden. Er is slechts 1 opslagpoging. De spelers zijn zelf verantwoordelijk voor de opslagvolgorde. De niet serverende spelers mogen het zicht op de serverende speler niet ontnemen. Een opslag wordt beschouwd als een boogbal.
Servicepass:
De service moet met een zuiver balcontact worden gepasst. Een zuiver balcontact is een harde techniek (onderhands, vuist) of een correct uitgevoerde bovenhandse techniek (zie ‘Bovenhands’).
Bovenhands:
Een bovenhandse bal moet zuiver gespeeld worden. Dat houdt in dat de bal in één correcte beweging gespeeld moet worden. Een bovenhands gespeelde bal mag niet draaien. Een bovenhandse bal mag over het net gespeeld worden mits de balbaan loodrecht op de schouderlijn van de speler staat.
Aanval:
- De smash (hard, met open hand geslagen bal)
- De shot ( een met open hand zacht geslagen, geplaatste bal)
- De pokeshot (een met de knokkels geplaatst gespeelde bal)
Een push- of duwtechniek, waarbij richting wordt gegeven aan de bal is niet toegestaan bij de aanval. Verder zijn bovenhands (onder genoemde voorwaarden), onderhands en vuist wel toegestaan om een bal over het net te spelen.
Verdediging:
Een smash (zie punt ‘Aanval’) mag op alle manieren verdedigd worden, dus met meervoudig of lang contact. Wordt een andere techniek gebruikt dan gelden dezelfde regels als bij een servicepass. Dit houdt in dat de bal alleen verdedigd mag worden met hard contact.
Blok:
Een blok telt als spelen van de bal. Dus na een blokaanraking mag de bal nog maximaal 2 keer gespeeld worden, waarbij degene die bij de blokkering de bal geraakt heeft ook de persoon mag zijn die de bal voor de 2e keer speelt.
Drukduel:
De zogenaamde holdball waarbij 2 spelers aan het net proberen de bal naar elkaars veld te drukken, is bij beachvolleybal toegestaan. Na dit drukduel mag er door het team dat de bal aan hun kant krijgt nog 3 keer gespeeld worden.
Sportiviteit:
Het is bij beachvolleybal een goed gebruik om de tegenpartij te informeren over in- en uitballen, touché ’s, netfouten en dergelijke als de tegenpartij dit zelf niet kan waarnemen.