De praktijkcursus arbitrage van afgelopen zondag 4 december was een succes. 24 personen werden bijgespijkerd over het fluiten van volleybalwedstrijden.

Zonder scheids geen wedstrijd. Verschrikkelijk leuk, veel geleerd, nooit geweten. Allemaal zinsnedes die voorbijkwamen bij de praktijkcursus arbitrage.

Matthijs Hasselerharm introduceerde in de Diekmanhal voortreffelijk  waar het om draait als scheidsrechter. In het kort werd eerst de theorie doorgenomen. Even een opfrisser van de (nieuwe) regels. En vooral: hoe ga je er mee om. Theorie is één ding, maar hoe streng moeten we in de praktijk zijn als scheidsrechters. Tegenwoordig is het vooral 'laat het spel zo veel mogelijk doorgaan'. Bij de 1e bal (internal pass) mag veel. Setups ook soepel beoordelen. Alles om rallies niet dood te fluiten omdat de techniek misschien niet geheel volgens de regeltjes is maar juist om lekker te laten doorspelen. Want daar komen we allemaal voor.


Na de broodjes was het tijd voor de praktijk. En verdeeld over 2 velden ging iedereen de (Diekman)hal in. Een voor een ging moest iedereen enige tijd 'op de bok staan' fluiten terwijl de rest een partijtje volleybal speelde. Even ervaren hoe is het is om scheidsrechter te zijn. En Matthijs heel vaak roepen 'Rust, eerst aangeven wie het punt krijgt en daarna pas wat er gebeurd is.', 'Fluit, laat je horen!'. En "Waarschijnlijk bestaat niet!". Nobert was druk doende om de scheidsrechters te wijzen op het correct gebruik van de tekens. Hoe geef je het goed en duidelijk aan.

Tijdens het fluiten was er voldoende ruimte om vragen te stellen voor nadere uitleg. Opstellingsfouten, middellijn overtreden, de achterspeler, het plafond raken, schermen waren een aantal punten die nader toegelicht werden.

De angst (bij sommigen) om te fluiten is hopelijk met deze praktijkcursus een beetje weggenomen. Iedereen heeft in elk geval meer 'bagage' om een volleybalwedstijd te fluiten. Liefst zo veel mogelijk ontspannen, en hopelijk ook nog genieten van de wedstrijd. 24 nieuwe scheidsrechters. Wie weet gaat er van deze groep nog iemand ooit 1e klasse of hoger fluiten omdat ze ervaren dat fluiten ook leuk en uitdagend kan zijn. In elk geval was deze praktijkcursus voor herhaling vatbaar.