Voor Twente ’05 is het belangrijk dat zo veel mogelijk van de spelende leden ook als scheidsrechter kunnen optreden en dat op alle niveaus.

Het is immers zo dat er voor alle wedstrijden van onze vereniging ook scheidsrechters beschikbaar moeten zijn. Alle teams hebben er belang bij dat er een scheidsrechter is om hun wedstrijd te fluiten.

Wat de niveaus betreft is er een onderscheid tussen de verschillende klassen:

  • V6 betekent dat je het spelregelbewijs hebt gehaald en dat je jeugdwedstrijden (met uitzondering van Top-jeugd A en B) en seniorenwedstrijden tot en met de 3e klasse.
  • Met V4 mag je seniorenwedstrijd tot en met de 1e klasse fluiten en de hogere jeugdwedstrijden.
  • Met R1 en R2 (regioscheidsrechters) ben je bevoegd om respectievelijk wedstrijden 3e divisie en promotieklasse te fluiten.

Zoals bekend moeten alle seniorenteams en de Jeugd A-teams scheidsrechters leveren voor de thuiswedstrijden van onze teams. De VSK (Verenigingsscheidsrechtercoördinator) wijst de wedstrijden via de aanvoerders of trainers toe aan de teams. De teams moeten vervolgens zelf binnen hun team de fluitbeurten verdelen. De aanvoerders geven vervolgens aan de VSK door wie gaat fluiten.

Het is het bestuur bekend, dat er leden zijn die het moeilijk vinden om als scheidsrechter op te treden. Je moet de spelregels goed kennen en je moet ook als scheidsrechter durven op te treden. Verder moet je ook opgewassen zijn tegen de kritiek die er soms van spelers, coaches en publiek op je afkomt.

Daarnaast zijn er op dit moment niet voldoende scheidsrechters in de meeste teams die 1e- en 2e-klasse wedstrijden mogen fluiten. Er zijn ook – meestal jonge – leden, die hun fluitbewijs nog moeten halen. Anders mogen zij ook de lagere wedstrijden niet fluiten. Tenslotte is het nodig om te beschikken over een paar mensen die op regioniveau kunnen fluiten.

Wij willen nu met een speciale bijeenkomst proberen ervoor te zorgen, dat mensen met meer zelfvertrouwen en liefst ook plezier op de bok staan. Dat doen wij door een workshopachtige bijeenkomst  te organiseren, die bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Tijdens het theoretische deel worden de spelregels doorgenomen en bij het praktische deel komt iedereen aan de beurt om zelf een korte tijd te fluiten. In het veld staan dan twee teams bestaande uit de andere deelnemers.

Wij willen deze bijeenkomst houden op zondag 4 december in de Diekmanhal.
Van 12.00 tot 13.00 uur het theoretische deel in het restaurant van de Diekmanhal.
Van 13.00 tot 15.00 uur het praktische deel in hal 1 (links) van de Diekmanhal.

De workshop  wordt verzorgd door Matthijs Hasselerharm in samenwerking met Norbert de Beer en Hugo Peters. Bij het theoretische deel verzorgen we een eenvoudige lunch (broodjes en melk/karnemelk).

Wil je aanwezig zijn bij deze bijeenkomst geef je dan uiterlijk zondag 20 november op bij Norbert de Beer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (WhatsApp of belletje naar) 06-49928200.

Wij rekenen op een hoge opkomst!

Bestuur Twente ‘05