2023Weer een jaar voorbij

En wat voor een. De coronatijd zit ons toch nog een beetje in de benen. Je ziet het aan hoe de competities verlopen. Iedereen is zoekende. Schuift sneller een wedstrijd door. Maar het loopt, alhoewel het soms knelt. Of dat ook in het nieuwe jaar zo zal zijn?

En of we kampioenen krijgen? Bij de jeugd zeker wel. Maar voorop staat plezier bij iedereen. Plannen hebben we. Nieuwe teams ontwikkelen zich wel. Toch kunnen we bij de heren nog wel wat nieuwe leden gebruiken. Misschien zal dat op het nieuwe beachterrein op Diekman Oost ook wel lukken. Het zand ligt er al.

Laten we er maar van uitgaan dat het goed komt. Vooral natuurlijk als iedereen zich weer inzet. En (toch nog even een beroep op jullie) lukt het de een wat minder dan hoop ik dat de ander het oppakt. Samen komen we er wel. En dan? Veel plezier het nieuwe jaar met vooral een hoop gezondheid en zonder blessures. Ik zie jullie op het mixtoernooi. Dan kan ik dat jullie persoonlijk ook nog wensen.

Henk Dost

Voorzitter

 

Achteromkijken met de redactie

Het jaar 2023 is weer voorbij. Traditioneel (sinds vorig jaar) kijken we als redactie even terug kort naar het vorige jaar. Even het geheugen opfrissen. Een jaar van .... van alles wat eigenlijk. Met een Irene Schouten die tijdens de Olypische spelen in Peking maar liefst 3 gouden medailles won. Een Nederlands voetbalteam dat maar weer eens na penalties het loodje legde tegen Argentinië tijdens het WK voetbal in Qatar. De misschien wel allerbeste voetballer ter wereld Pelé haalde wel het einde van het WK maar niet 2023. Hij overleed een paar dagen terug. Ook muzieklegendes als Meat Loaf, Henny Vrienten, Olivia Newton John en natuurlijk niet te vergeten onze eigen wereldberoemde Vader Abraham verlieten ons afgelopen jaar. Gelukkig leven de smurfen nog wel voort en blijven ze zich door een waterkraan heen persen.

In vorige nieuwsbrief schreven we ook al over een déjà-vu-gevoel t.o.v. januari vorig jaar. Dat was het nu weer. Want we zijn het misschien al weer vergeten of hebben het verdrongen. Het jaar begon opnieuw met niet kunnen sporten vanwege de Covid-pandemie. Waar de competitie eind november 2021 al weer was stilgelegd mochten we vanaf half december ook niet meer trainen. Tot ineens plotsklaps half januari we weer zonder restricties voor alle leeftijdsgroepen de zaal in mochten. De gevreesde hoge corona-golf was uitgebleven. Met dank aan de milde Omicron-variant? De inentingsgraad? De maatregelen van de regering? De voor- en tegenstanders van geen en wel (strenge) maatregelen etc. zullen het wel nooit over eens over worden hoe zinvol die zijn geweest. Voor zover het al te achterhalen is. Liefst wetenschappelijk aantoonbaar en onweerlegbaar.  Maar dat is grotendeels een utopie is wel gebleken. Gelukkig lijken we dat nu achter ons te hebben gelaten. In elk geval werd trainingsrooster van voor de stop weer afgestoft en het kon weer los. Het duurde helaas overigens nog wel een aantal weken voordat we ook weer competitie gingen spelen.

Een competitie die met veel wedstrijdenwijzigingen en niet gespeelde wedstrijden werd verlengd tot eind mei om toch nog zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen spelen. Peggy onze wedstrijdsecretaris had er weer bijna een dagtaak aan om de wijzigingen te verwerken. Een topprestatie!

Wie ook een prestatie heeft geleverd in de voorbije jaren is Dicky Schiltmans. Vanwege al haar verdiensten voor Twente '05 en 't Roessingh heeft zij op voordracht van het bestuur op 26 april een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt gekregen. Feest uiteraard.

Een maand later was het opnieuw feest: het Twente '05 eindfeest mocht eindelijk weer gehouden worden. De Tropical Summer Party in de Pathmoshal georganiseerd door de activiteitencommissie was een groot succes. Iedereen had ook echt weer zin in zo'n feestje. En uiteraard in de pubquiz. Naast Mirthe die de presentatie van de pubquiz deed (die ze zelf had gemaakt) was er ook een prominente rol weggelegd voor Quinty. Meerdere vragen gingen namelijk over haar. Dit naar aanleiding van de Algemene Ledenvergadering eerder die maand die ze blijkbaar zo erg saai vond dat ze halverwege een financiële presentatie van Norbert in slaap viel. Helaas waren de 2 Algemene Ledenvergaderingen in 2022 zeer slecht bezocht. Terwijl er toch belangrijke zaken voor de vereniging worden besloten in zo'n vergadering. Hopelijk komen er in 2023 meer leden (of ouders). Een vereniging is immers voor leden maar ook door leden!

De zomermaanden waren eigenlijk ook saai, of misschien beter: gewoontjes. Geen doortrainen in de zomervakantie omdat we maanden training gemist hebben. Nee, we konden en gingen weer massaal op reis. Er werd nog wel een beetje gebeachvolleybald. Maar het was over het algemeen eigenlijk een hele rustige gewone volleybalzomer.

Achter de schermen werd er echter wel veel werk verzet tijdens de zomer en de maanden daarna. Onze gehele ledenadministratie en boekhouding ging op de schop. Aan het begin van het jaar was besloten om ledenadministratie, de boekhouding en de facturatie (incasso's voor contributie e.a.) te centraliseren in Sportlink waar we de leden sowieso al moesten invoeren voor de Nevobo. En dan begint het grote nalopen, corrigeren, opschonen, inrichten van Sportlink en het invoeren van alle gegevens. Daar zijn een aantal mensen erg druk mee geweest en heeft meer doorlooptijd gekost dan vooraf gedacht. Maar het is uiteindelijk geslaagd.

Ook geslaagd was het WK vrouwenvolleybal wat deels gehouden werd in Nederland. De competitie werd er zelfs een weekend voor stilgelegd. Een aantal leden van de vereniging waaronder een groot deel van Dames 4 is naar toe geweest in Arnhem voor een wedstrijd van het Nederlands damesteam. Volle bak met een geweldige sfeer. Helaas ging de wedstrijd tegen Italië verloren maar het was desondanks een geslaagd dagje uit.

Met dank aan alle leden is ook onze 1e deelname aan de Rabobank ClubSupport actie geslaagd te noemen. Door de velen stemmen op Twente '05 was het resultaat bijna € 500. Een mooi bedrag om leuke dingen mee te doen. Waaronder het nieuwjaarstoernooi houden.

Minder mooi is het op sommige plekken om ons heen op de wereld. Naast corona kunnen we bij het terugkijken naar 2022 niet om de gruwelijke oorlog in Oekraïne heen. Was het voor de meesten van ons vanaf februari 2022 toen de oorlog begon vooral een ver van mijn bed show met alleen de bijna dagelijkse beelden op TV en andere media. Ineens eind september kwam het in zekere zin wel heel dichtbij. We konden 2 weken geen gebruik maken van de Diekmanhal omdat er tijdelijk asielzoekers werden gehuisvest. Weliswaar geen Oekraïners, maar de grote instroom van hen was mede de oorzaak dat asielzoekers overal in Nederland verspreid moesten ondergebracht en van hot naar her gesleept werden. En dus met als gevolg dat wij van de ene op de andere dag onze belangrijkste trainingshal 2 weken kwijtraakten en andere zaalruimte geregeld en noodroosters gemaakt moesten worden. Even lastig, maar er zijn mensen die het vele malen moeilijker hebben waaronder diegenen die tijdelijk in de Diekmanhal hebben geslapen. Wat leven wij eigenlijk in luxe!


Iedereen een sportief en geslaagd 2023 gewenst. Tot 2 januari bij het nieuwsjaartoernooi (of later in 2023).

Zorg dat je gezond blijft.
De redactie.

 

 

1eKampioenen
(jeugdcompetitie 1e helft 2022-2023)

 

De 1e helft van de mini- en jeugdcompetitie zit er al weer op. Met soms wisselend succes maar wel vooral met veel plezier hebben alle teams zich van hun beste kant laten zien en mooie wedstrijden gespeeld.
En dat heeft geresulteerd in een aantal kampioenen. 5 stuks maar liefst!

Mini's N6-1

 

Meiden A2
   
Jongens A1
 

 

Jongens C1
   
Jongens C2
 

 

Gefeliciteerd met jullie kampioenschap!Veilig Sportklimaat

De Klachtencommissie en de VCP (Vertrouwens Contact Persoon) hebben als commissie sociale veiligheid enige tijd geleden overleg gehad met het bestuur. Sociale veiligheid is een belangrijk en uitgebreid onderdeel van het beleidsplan 2018-2022.

Tijdens het gesprek heeft de commissie sociale veiligheid aangegeven wat ze de afgelopen jaren hebben uitgevoerd. O.a. de gedragsregels van de Nevobo zijn overgenomen, in het Huishoudelijk Reglement opgenomen en op de website geplaatst. In het teamboek bij de jeugd staan ook regels opgenomen. Denk aan gebruik telefoon, niet fotograferen in de kleedkamers, VOG (Verklaring Omtrent gedrag) voor trainers, respect etc. Natuurlijk gelden die regels ook op de tribune.

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder na de start van de commissie. De VCP Mariska Jakobs en commissielid Marjo Evers zijn alleen nog overgebleven. Mariska is inmiddels zelfs ook gestopt als spelend lid van de vereniging en wil het stokje graag overdragen. Marjo zoekt daarom een aantal nieuwe commissieleden.

Veel werk heeft het de dames nog gelukkig niet bezorgd. Maar het is wel een belangrijke rol binnen de vereniging. De VCP is als contactpersoon het aanspreekpunt voor mensen die vragen hebben over ongewenst gedrag en allerlei zaken rondom sociale veiligheid waarop iemand graag een antwoord wil hebben. Als het maar sport gerelateerd is. Zijn het klachten dan zal de VCP de persoon doorverwijzen naar de klachtencommissie die dan daarop zal acteren. Natuurlijk kun je je ook rechtstreeks richten tot deze commissie (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Gelukkig zijn er maar weinig momenten geweest, maar als vereniging willen we daar waar het nodig is iedereen de mogelijkheid bieden om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Kandidaten kunnen zich melden bij het bestuur. We zijn ook bezig te kijken of we iets gezamenlijk met andere verenigingen kunnen doen. Bijv. een verenigingsoverstijgende vertrouwenscontactpersoon en/of commissie sociale veiligheid. Mocht je meer informatie willen hebben over de commissie sociale veiligheid dan kan je je wenden tot Marjo Evers (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

 

VrijwilligersvergoedingVrijwilligersvergoeding bestuursleden en andere functies

 

In de ledenvergadering van mei 2022 is een commissie benoemd die de invulling van vrijwilligerstaken eens onder de loep zou nemen in relatie tot de vergoedingsregels die wij kennen. Voor trainers kennen wij een regeling waarin we op basis van tijdsbesteding, niveau en kunde (diploma) een vrijwilligersvergoeding verstrekken. Een trainer is, afhankelijk van het aantal keren dat hij training geeft, inclusief coaching, al snel 4 tot 6 uur per week of nog meer bezig met een team. Los nog van de voorbereiding, reistijd e.d.. Maar ook andere functies kennen grote inzet en zijn (mede daardoor) moeilijk in te vullen. Denk b.v. aan bestuursleden, een wedstrijdsecretaris, ledenadministratie of een VSK (Verenigings Scheidsrechter Koördinator). Vaak is ook specifieke kennis nodig, bijvoorbeeld voor een penningmeester. Hoeveel tijd is er nodig voor dat soort functies en kan een financiële waardering/prikkel de drempel verlagen om iets voor de vereniging te betekenen?

De commissie heeft in het najaar een voorstel gegaan voor vergoedingen. Op basis van een inventarisatie is het uitgangspunt geworden dat er minimaal 2 uur per week gedurende een heel jaar wordt geïnvesteerd in Twente’05 alvorens daar een vergoeding tegenover staat. Zo is er een lijst samengesteld met functies die in aanmerking komen. Natuurlijk is het aantal uren een geschat gemiddelde (per week) over een jaar. In de laatste ALV is besloten dat deze vergoeding vanaf dit seizoen (2022-2023) zal ingaan. En nu kijken of het resultaat heeft. Oftewel of het nieuwe vrijwilligers over de streep trekt.

Functie Gem. uren/week Jaarvergoeding
Voorzitter 5 uur € 500
Penningmeester 5 uur € 500
Secretaris 5 uur € 500
Alg. bestuurslid 2 uur € 200
Technisch directeur 5 uur € 500
Wedstrijdsecretaris 3 uur € 300
VSK 3 uur € 300
Ledenadministratie 2 uur € 200
Boekhouder 2 uur € 200
Arbitrage promotieklasse en hoger 3 uur € 300
     

 

zandHet nieuwe beachterrein op Diekman Oost

 

Alweer een aardige tijd terug, tijdens de ALV van mei 2022 zijn de leden bijgepraat over het nieuwe beachterrein. Achter de vakschool, aan de kant van de voetbalvereniging De Tubanters wordt ruimte gecreëerd voor ons nieuwe beachterrein. 4 velden. Heel vlotjes gaat het allemaal niet ondanks dat we per 1-1-2023 weg moeten van onze huidige stek. Maar het zand ligt er er nu al wel op de nieuwe locatie.

En dan? Kunnen we ergens terecht voor kleedkamers en een kantine? Het was de bedoeling dat de rugbyclub een gloednieuwe kantine en kleedkamers zou bouwen waar wij als gebruikers van de nieuwe beachvelden ook gebruik van zouden kunnen gaan maken. Maar dat staat onderhand op losse schroeven vanwege kosten voor deze nieuwbouw. Voorlopig wordt er in elk geval niet gebouwd. Daarom zal onze kantine-container mee verhuisd moeten worden naar de nieuwe locatie.

Hoe worden de velden verhuurd is verder nog steeds een vraag. Omdat meerdere verenigingen de wens hebben uitgesproken gebruik te willen maken van het nieuwe terrein moet bepaald worden hoe dat het beste gefaciliteerd kan worden. Wij en VIPS hebben bijv. onder onze leden geïnventariseerd of een aparte beachvereniging gewenst is. (Van de weinige reacties was een krappe meerderheid verigens tegen). Om verschillende redenen wordt nu nog steeds gekeken hoe de verhuur het beste geregeld kan worden. Er is daarvoor een procesbegeleider aangesteld die met alle betrokkenen probeert om tot afspraken te komen. Begin november is daar de 1e bijeenkomst over geweest. Dat wordt nog vervolgd.

Pas wanneer dit allemaal geregel is kunnen we gebruik gaan maken van de velden. De tijd gaat wel dringen want voor we het weten is het al maart en willen de eerste teams wel eens weer gaan beachvolleyballen.

 

Koud in de zalen

Ondanks dat we nu de warmste oud en nieuw ooit gemeten hebben zullen de meesten van jullie begin december wel gemerkt dat het zelfs in de zalen erg koud kan zijn. Met name in de Pathmoshal was het tijdens de vorstperiode ijskoud. Scheidsrechters stonden te bibberen op de bok. Het fluitje nog net niet vastgevroren aan de lippen. Reservespelers moesten zich al springend enigzins warm zien te houden. Warme chocomelk vond mede daardoor gretig aftrek in Sportcafé Pathmoshal.

Sportaal zit nl. met een groot (financieel) probleem. Hierover hebben zij een gesprek gevoerd met de gebruikers van de sportaccommodaties.
Door de stijging van de energieprijzen verwachten ze een groot gat in de begroting. Er zijn vaste tarieven voor de zaalhuur. Maar mogelijk moeten die behoorlijk omhoog vanwege de huidige hoge energieprijzen.

Aan de hand van wat berekeningen van Sportaal zou niet meer douchen na de trainingen en wedstrijden een besparing van € 180.000 kunnen opleveren. Andere mogelijkheid is de verwarming wat lager zetten in de winter. Met drie graden minder (temperatuur max opwarmen tot 15 graden in de zaal en 18 in de kleedkamers) zou dat uitkomen op een bespraring van € 200.000. Echter, 15 graden is kouder dan wat volgens de richtlijnen (en spelregelboekje) van de Nevobo (en waarschijnlijk ook bij andere sportbonden) is toegestaan. Dergelijke lagere temperaturen zorgen voor meer kans op blessures.

Waarom het in de Pathmoshal ijskoud was maar niet in de Diekmanhal is een beetje een raadsel voor de redactie. Ook bij de kleinere gymzaaltjes was er een groot verschil te merken.
Hopelijk vinden ze goede besparingsmogelijkheden, waardoor de tarieven in 2023 niet te sterk stijgen. Maar de vereniging houdt sterk rekening met een meer dan normale verhoging van de zaalhuur in 2023.

 

Nieuwjaars (oliebollen) toernooi 2 januari 

Net de oudejaarsconferences van Guido Weijers en Claudia de Breij achter de rug. Het restant champagne opgedronken en de laatste vuurpijl de lucht in geschoten of het is al weer tijd voor volleybal.

Op 2 januari wordt het nieuwjaars (oliebollen) toernooi 2023 gehouden voor de iedereen vanaf C-jeugd. Alle deelnemers van elk niveau worden door de organisatie gemixed in teams ingedeeld om gezellig met elkaar een avondje te volleyballen. Voor olliebollen wordt gezorgd.

Opgeven kan nog steeds! Via het online opgaveformulier of kom maandag naar de Diekmanhal. Aanvang toernooi is om 19:00u.

 

workshop voor onze trainers

Zondag 8 januari is het workshopdag voor onze trainers. De workshops worden gegeven door Johan Strokap. Hij is erkend docent van de Nevobo en is regelmatig met teams die hij training geeft bij de Nederlandse kampioenschappen te vinden. Op dit moment traint hij op diverse plaatsen in Twente met mini's. Bijv. bij Rivo in Rijssen en bij Devoko in Denekamp waar zelfs meer dan 130 mini's trainen.

We trappen de dag af om 11:00u af met een workshop voor onze minitrainers. Johan Strokap gaat samen met onze mini’s, die op deze ochtend worden uitgedaagd, gewoon een training verzorgen. Hij laat onze trainers meedoen en geeft ze advies. Vooraf kunnen onze trainers vragen stellen en problemen aangeven die zij ondervinden bij de trainingen. Tijdens de workshop wordt hier dan op ingegaan. En achteraf kan er dan nog verder over worden gepraat. Uiteraard mogen de ouders mee kijken naar de workshop en meehelpen met het opbouwen van de velden om 10.45 uur.

's Middags is het dan tijd voor onze jeugd- en seniorentrainers. Johan Strokap geeft dan vanaf 13:30u een bijscholingsworkshop met als onderwerp 'Pass en aanval en de relatie tussen beide onderdelen'. Johan gaat samen met de trainers aan het werk met de diverse technieken van deze volleybalonderdelen. Een goede pass zal meestal wel resulteren in een mooie aanval. Welke problemen komt men tegen bij de trainingen en hoe kunnen die worden opgelost. Is het moeilijk om technieken aan te leren. Op alle niveau’s, zowel bij de jeugd als de senioren. Hoe organiseren we dat en hoe kunnen we de spelers een prikkel geven om tot een beter en leuker spel te komen. Alles om het plezier en de kunde in volleybal te verhogen.
Als je dat nog niet gedaan hebt kun je je voor deze workshop nog opgeven bij de technische commissie (Johnny, Lars en Marc). Je kunt ook vooraf wat vragen doorgeven waar je graag antwoord op zou willen hebben aangaande traininggeven, technieken e.a.. Johan kan daar dan rekening mee houden.